korupcija_imagO_-01

Inspiracija za naš tokratni Proglas je bila razstava v romunskem paviljonu na 15. Arhitekturnem Bienalu v  Benetkah.

Razstava z naslovom SELFIE AUTOMATON prikazuje serijo šestih mehanizmov z lutkami. Avtorje je pri zasnovi razstave navdihnila arhivska fotografija, ki prikazuje Causescuja kako ob velikanski maketi bodoče Bukarešte daje navodila arhitektom. Politično okolje se je spremnilo od časov vladanja romunskega diktatorja, avtorji pa se sprašujejo ali se je spremenil tudi način sprejemanja odločitev.

Mehanizmi – avtomati so sestavljeni v šestih različnih postavitvah, ki obiskovalcu omogočajo zavzemanje različnih vlog, npr. biti oddaljeni opazovalec (Circle Dance), biti del sistema (The Banquet) ali biti na nasprotni strani (Committee).

Avtorji nas vabijo k introspekciji in samospraševanju o lastni vlogi v družbenem mehanizmu. Ali smo znotraj ali smo zunaj odločanja.

Slednje je točno to, kar smo želeli pri problemu korupcije izpostaviti v našem Proglasu. Ali smo res le oddaljeni opazovalci, ali smo na nasprotni strani ali pa smo celo del sistema, ki ga pasivno spremljamo in dopuščamo, da z nami teče mimo nas in nam na koncu na prej bogato obloženi mizi pusti le drobtinice oziroma oglodane kosti.

Ali lahko naredimo kaj več, kot le to, da oddamo vsake štiri leta svoj glas trenutnemu apologetu poštenosti in moralnosti, ki pa se vedno obda s klikami delujočimi v povsem nasprotni smeri.

Ali je res dovolj biti le oddaljeni opazovalec ali je potrebno zavzeti aktivno vlogo vsak dan in povsod?

Fotografija na Proglasu prikazuje mehanizem Banquet.

IMG_20161031_174759

Več o projektu SELFIE AUTOMATON:


http://www.archdaily.com/

https://www.facebook.com/selfieautomaton/

Avtorji romunske razstave:

Koncept: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Aramă

Oblikovanje in izdelava lutk: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucșa, Andrei Durloi,

Perényi Flóra, Oana Matei

By Urbee Date 21/11/2016 Tags No Comments

No Comments